Elektrikli araç 2

Elektrikli Araçlarla İlgili Merak Edilenler | TEB Arval

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ & MOBİLİTE 10 Mar 2022

Elektrikli araçlara geçiş, otomotivde ve operasyonel kiralamada en önemli dönüşümlerden biri. TEB Arval müşterileri, bu yeni araçları filolarına katmanın artı ve eksilerine ilişkin birçok konuyu merak ediyor. TEB Arval Danışmanlık hizmetimiz kapsamında merak edilen soruları yanıtladık.

  • BİR ELEKTRİKLİ ARACIN MENZİLİNİ YAKLAŞIK OLARAK HESAPLAYABİLİR MİYİM?

Elektrikli araçlara geçiş yapmayı düşünen çoğu insanın aklına ilk gelen soru sürüş mesafesi oluyor, özellikle de her bir modelin dolu bataryayla ne kadar mesafe kat edebileceğini merak ediyorlar.

Menzil için en önemli faktör, batarya kapasitesidir. Tüm elektrikli araç bataryalarının kapasitesi kilovat saat (kWh) cinsinden ölçülür ve bataryaların sunduğu her bir kWh yaklaşık olarak 6,5 km’lik bir menzile tekabül eder. Ancak bu rakam, aracın kasa tipine veya boyutuna bağlı olarak önemli ölçüde değişiklik gösterebilir.

Bu konuya açıklık getirebilmek adına TEB Arval Danışmanlık, herhangi bir elektrikli aracın resmi WLPT (Dünya Çapında Uyumlu Hafif Araç Test Prosedürü) menzilini anlamak için basit bir çözüm sunuyor.

Renault Zoe, Peugeot e-208 veya Opel e-Corsa gibi küçük elektrikli araçlar için belirlenen resmi menzilin, aracın batarya kapasitesinin kabaca yedi ya da sekiz katı olması beklenir. Bu hesap baz alındığında, 50 kWh’lik bir bataryanın WLTP menzili yaklaşık olarak 350 - 400 km (220 – 250 mil) olacaktır.

Orta büyüklükteki araçlar için bu çarpan azalarak batarya kapasitesinin kabaca 6 ile 7 katına denk geliyor. Örneğin, Volkswagen ID.3 (62 kWh) 424 km’lik bir menzil sunuyor; yine bir diğer çok popüler tam elektrikli ve orta büyüklükte araç olan Nissan Leaf, 40 kWh bataryayla 270 km’lik (168 mil), 62 kWh bataryayla ise 385 km’lik (240 mil) bir mesafe kat edebiliyor.

Son olarak, büyük araçlar için menzil çarpanı daha da düştüğünden, bu araçlarda menzil batarya kapasitesinin kabaca 4 ile 5 katı olarak hesaplanıyor. Örneğin, Audi e-tron 71 kWh bataryayla 310 km (193 mil), 95 kWh bataryayla 380 km kat edebiliyor. Benzer şekilde, 90kWh bataryalı Jaguar i-Pace 470 km’lik (292 mil) bir menzile sahip.

Buradan da anlaşılacağı üzere, resmi sürüş menzilini hesaplamak için kullanılacak ortalama çarpan batarya kapasitesinin 6,5 katı olmasına rağmen, elektrikli araç ne kadar küçükse, menzil hesabında kullanılan çarpanın o kadar yüksek ve araç ne kadar büyükse çarpanın da o kadar küçük olması gerekiyor.

Ancak, bu çarpanın bir elektrikli araçtan beklenen WLTP menziline dair sadece bir fikir verdiğini unutmamak gerek; sürüş koşullarında bu menzili etkileyen başka faktörler de devreye girecektir.

 Elektrikli araçlarda menzili etkileyen faktörler:
• Hava sıcaklığı ve diğer hava koşulları
• Yol koşulları (şehir/otoyol)
• Taşınan toplam yük (aracın kendi ağırlığı dahil)
• Sürüş tarzı

  • BİR ELEKTRİKLİ ARACI ŞARJ ETMEK NE KADAR SÜRER?

Bir elektrikli aracın şarj süresini üç faktör belirliyor: şarj ünitesinin hızı, batarya kapasitesi ve araç şarj cihazının kapasitesi.

Şarj üniteleri birbirinden oldukça farklıdır. Ortalama 2,5 kW olan ev tipi priz en yavaş seçenektir. Bununla birlikte, evde, ofiste veya kamusal şarj ağlarında bulunan profesyonel, hızlı elektrikli araç şarj cihazları normalde 7 kW güç çıkışı sunuyor, ancak 11 kW ve hatta 22 kW'a kadar güç çıkışı sağlayanlar da bulunuyor. Hızlı ve ultra hızlı olarak sınıflandırılan şarj cihazları genellikle 50-100 kW’la şarj ediyor. Çok daha nadir bulunan süper şarj cihazlarıysa 350 kW'a kadar şarj etme kapasitesine sahip. Bu değişkenler, en yavaş ve en hızlı şarj cihazları arasında oldukça büyük bir fark olduğunu gösteriyor.

Örneğin, 50 kWh bataryası ve 395 km (245 mil) menzili olan bir Zoe'nin %100 şarj olması ev tipi priz (2,3 kWh) kullanıldığında +37 saati bulurken, bu süre normal ev tipi şarj cihazıyla (7,4 kWh) 8,5 saate ve bir hızlı şarj cihazıyla bir buçuk saate (50 kWh) iniyor.

Aynı şekilde, 90 kWh bataryası ve 470 km menzili olan bir Jaguar iPace'in %100 şarj olması ev tipi priz (2,3 kWh) kullanıldığında +40 saat gibi uzun bir zaman alırken, bu süre normal ev tipi şarj cihazıyla (7,4 kWh) +12 saate ve ultra hızlı şarj cihazıyla (100 kWh) yaklaşık bir saate düşüyor.

Siz de elektrikli araç kiralamayı düşünüyorsanız, kullanabileceğiniz şarj cihazları hakkında bilgi edinmenizde ve ayrıca bu ünitelerden birini evinize veya iş yerinize kurup kuramayacağınızı öğrenmenizde fayda var.

Devamını oku Daha az göster