HAFİF TİCARİ ARAÇ KİRALAMA

HAFİF TİCARİ ARAÇ KİRALAMA

lcv

 

Farklı marka ve model seçeneklerimiz ile işletme ve sürücü ihtiyaçlarınıza uygun aracı en kısa sürede seçmenizde sizlere yardımcı olur, Yetki belgelerinin çıkarılması vb. tüm süreçlerde de iş ortaklarımız aracılığı ile sizlere destek oluruz. 

Hafif ticari araçlar ve yetki belgeleri ile ilgili detaylı bilgi için aşağıda yer alan "Sıkça Sorulan Sorular" bölümünü inceleyebilirsiniz. 

  • Kompakt Hafif Ticari Araçlar (<3,5 TON)

Yakıt tüketimi, uygun fiyatı ve konforu ile öne çıkmaktadır. Küçük gereçler ve paketlerin taşımacılığı, dağıtım kanalları ve servis hizmeti sağlayan firmaların tercihleri arasındadır.

  • Orta Boy Hafif Ticari Araçlar (<3,5 TON )

Tercih edilme sebeplerinin en basında lojistik ve yolcu tasımacılığı kapsamındaki kullanımları gelmektedir; büyük gereçlerin, paketlerin taşımacılığı ve servis hizmetlerinde tercih edilebilir.

  • Büyük Boy Hafif Ticari Araçlar (<3,5 TON )

Yük kapasiteleri ve özellikleri ile en kolay ayırt edilebilen sınıfı oluşturmaktadır. Ağır gereçler, paketlerin tasımacılıgı ve dağıtım ağı için popüler bir seçimdir.
*10.09.2019 tarihi itibari ile Karayolu Tasıma Yönetmeliği çerçevesinde 3,5 ton ayrımı yapılmıştır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Hafif ticari araçlar ve yetki belgeleri ile ilgili merak ettiğiniz tüm konularla ilgili aşağıdaki soru - cevap bölümünü inceleyebilirsiniz.

Kiralama talepleriniz ya da yetki belgeleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Teklif formunu doldurabilir ya da 0212 337 55 00'ı arayarak Müşteri Temsilcilerimiz ile görüşebilirsiniz. 

Yetki Belgesi nedir? Kimler yetki belgesi almalıdır?
  • Hafif Ticari Araç Yetki Belgesi, ticari araç olarak nitelendirilen araçlara, Ulaştırma Bakanlığı’nın zorunlu kıldığı belge türlerinin genel adıdır.
  • Araç tescil belgesinde kamyonet veya minibüs yazan bir aracı kiralıyorsanız ve vergi mükellefiyetiniz varsa (tüzel ya da gerçek kişi), araç ve sürücü için yetki belgesi almanız zorunludur.

Yetki belgesini nasıl alabilirim? Yetki belgesi almak için gereken evraklar nelerdir?

Yetki belgelerinin onay mercii, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlükleri’dir. Asgari şartları karşıladığınızın tespiti yapıldıktan sonra, başvuru formları, firma imza sirküleri, şirket evraklarınız ve taşıt sözleşmesinin dışında, firmanızın ortaklık yapısına göre bakanlığını talep edeceği ek evraklarla süreç başlatılır. Detaylı bilgi için TEB Arval Müşteri Temsilcisi ile görüşebilirsiniz. 


Taşıt Sözleşmesi nedir?

Tarafların taahhütlerini ve aracın kiralanması şartlarını kapsayan, çerçeve ve sınırları yasal olarak belirlenmiş, noter onaylı sözleşmedir.


K1 K2 ve K3 Yetki Belgelerinin özellikleri nelerdir?

K1 yetki belgesi: Nakliye hizmeti çerçevesinde yurt içi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması gereken yetki belgesidir. K1 yetki b elgesine kiralık araç eklenmesine mevcut Karayolu Taşıma Yönetmeliği izin vermemektedir.

K2 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal kapsamında, eşya taşımacılığı yapacak olan yahut taşıma yapmasa bile, ticari hizmet aracı olarak kullanacak olanların alması gereken yetki belgesidir.

K3 yetki belgesi: Nakliye hizmeti çerçevesinde ticari kapsamda ev ve büro eşyasıtaşımacılığı yapacakların alması gereken yetki belgesidir. K3 yetki belgesine kiralık araç eklenmesine mevcut Karayolu Taşıma Yönetmeliği izin vermemektedir.


Her kiralayacağımız araç için ayrı ayrı mı belge çıkarmamız gerekiyor?

En az 1 adet öz mal ya da kiralık araçla sahip olduğunuz/olacağınız yetki belgesine, kiralayacağınız her araç için ayrı ayrı, araç ekleme işlemi yapılmaktadır ve taşıt kartı çıkartılmaktadır.


N1 ve N1G sınıfına giren araçlar hangileridir? Bu sınıfa giren araçları herhangi bir yetki belgesi olmadan da kiralayabilir miyim?

N1 ve N1G sınıfı araçların bazı türlerine, araçta hiçbir zaman ticari mal bulundurmadığı sabit görüldüğünde, denetim esnasında ceza kesilmeyebilir. Bu tür bir araç kiralama tercihiniz olduğunda, yetki belgesi uzmanlarımız size kapsamlı bir bilgilendirme ve risk uyarıları yaparak, faaliyetinize en uygun aracı tercih etmenizde size yardımcı olur.


SRC ve Psikoteknik nedir? Ne zaman gereklidir?

Ticari kapsamda bulunan araçların sürücüleri SRC ve Psikoteknik raporu olmadan o araçları kullanamazlar. SRC kapsam dahilinde aracın yetki belgesi varsa, aracın sürücüsüne de zorunlu kılınan ticari araç ehliyetidir. Yurtiçi/yurtdışı yük/eşya taşımak ve yurtiçi/yurtdışı yolcu/insan taşımak şeklinde faaliyete göre çeşitleri bulunmaktadır.

Psikoteknik ise, src ile birlikte zorunlu kılınan, sürücünün ticari araç kullanımına, ruh sağlığı olarak engeli bulunup bulunmadığına dair il sağlık müdürlüğü onaylı bir yeterlilik rapordur.

Araç yetki belgesi, sürücü belgesi, Src ve psikoteknik belgesi olmadan trafiğe çıkıldığında para cezası kesilir. Kesilen cezanın %60’ı araç ruhsat sahibine, %40’ı sürücüye ödetilir.


Belge alım süreci ile ilgili TEB Arval bana nasıl yardımcı olabilir?

TEB Arval, araç ve sürücüye zorunlu olan tüm belgeler için gerekli organizasyonu yapar, adınıza başvuru evraklarının düzenlenmesi ve yetki belgelerinin onaylanmasını iş ortakları aracılığıyla temin eder. Taşıt sözleşmesi süresi boyunca belge geçerliliğinin takibi de yine iş ortaklarınca yapılmaya devam eder.